E-BIKE KEUZEHULP 

ELEKTRISCHE FIETS KOPEN

Wanneer je een fiets gaat kopen komen er veel vragen op je af. Welke framemaat heb ik bijvoorbeeld nodig? Welk type rem wil ik? Welk zadel is voor mij het meest geschikt? Dit zijn algemene vragen die gelden voor zowel e-bikes als gewone fietsen.

Het kopen van een e-bike of elektrische fiets is echter een stuk ingewikkelder dan het kopen van een gewone  fiets. Koop je een verkeerde, dan heb je er minder lang plezier van, kom je voor extra kosten te staan en kun je er geen optimaal gebruik van maken. Daarom is het goed om je voor aankoop goed voor te bereiden, of na een gesprek in onze winkel, nog eens even rustig alles na te lezen. Wij hebben een aantal zaken voor je op een rij gezet waarvan wij vinden dat zij belangrijk zijn en waarover u goed moet nadenken voordat u tot koop van een e-bike overgaat.

BEPAAL JE BUDGET EN WENSEN

De prijs van een elektrische fiets start rond de € 1.300 en kan oplopen tot ruim € 6.000. Maar hierbij geldt dat een goede e-bike niet de duurste hoeft te zijn. Je keuze voor onderdelen en eigenschappen bepaalt de prijs van de fiets. Beschik je over een (beperkt) budget? Bepaal dan welke eigenschappen van de elektrische fiets voor jou het belangrijkst zijn en start daarmee de zoektocht naar je ideale fiets. Wij helpen je graag met het maken van een goede keuze en nodigen je uit om onze zaak te bezoeken!

NORMALE E-BIKE

Elektrische stadsfietsen, elektrische mountainbikes en elektrische trekkingfietsen zijn 'normale' e-bikes. Dit zijn fietsen met trapondersteuning die ervoor zorgen dat trappen net iets lichter en makkelijker gaat. Feitelijk is een fiets met trapondersteuning niets anders dan een fiets met een motor erin die niet op eigen kracht kan wegrijden of in beweging blijft. Anders gezegd: de trapondersteuning helpt alleen wanneer de trappers daadwerkelijk bewegen. Op deze trapondersteuning zit een begrenzer, zodat je niet harder kan dan 25 km/u. Met deze e-bikes kun je gewoon op het (recreatieve) fietspad fietsen,  hoef je geen kentekenplaat en ben je ook niet verplicht een helm te dragen (hoewel wij dit wel adviseren).  

SPEED PEDELEC

Speed pedelecs zijn fietsen met trapondersteuning waarbij je met flink bijtrappen een snelheid kan halen tot 45 km/u. De speed pedelec kan ook een heel milieuvriendelijke manier zijn om grotere afstanden van woon- werkverkeer te overbruggen. Gunstige bijtellingsregelingen en belastingvoordelen kunnen het vaak nog aantrekkelijker maken om uw auto in de garage te laten staan en te kiezen voor een speed pedelec. 
Het is echter ook goed te weten dat een speed pedelec wettelijk gelijk gesteld is aan een bromfiets. Dit betekent dat je bij een speed pedelec een gele kentekenplaat moet voeren, u verplicht een goedgekeurde helm moet dragen, u verkeersregels voor een bromfiets moet volgen en niet op het fietspad mag rijden!.

SOORTEN TRAPONDERSTEUNING

Zonder de trapondersteuning zou een elektrische fiets een gewone fiets zijn. Als je eenmaal gestart bent met fietsen, wordt de mate van ondersteuning bepaald door een sensor. Deze geeft aan de motor door hoeveel ondersteuning hij moet geven. Er zijn verschillende soorten trapondersteuning die het comfort van de elektrische fiets bepalen. Het verschil in comfort wordt bepaald door twee soorten sensoren: 

  • Een trapkrachtsensor geeft meer rijcomfort doordat hij reageert op je rijgedrag.
  • Een rotatiesensor reageert alleen op de omwenteling die je maakt met de trappers. Je hoeft geen kracht te leveren om ondersteuning te krijgen.


FIETSEN MET TRAPKRACHTSENSOR

Als je graag een elektrische fiets wilt die exact reageert op de kracht die je zet bij het fietsen, dan is een e-bike met een trapkrachtsensor de fiets die je zoekt. Afhankelijk van de door jou gekozen mate van ondersteuning en de kracht die je levert, geeft de motor je de kracht. Hoe meer kracht jij op de pedalen zet, hoe harder je gaat. De snelheid bepaal je dus net zoals bij een niet-elektrische fiets. Op deze manier ben je volledig in controle en krijg je een natuurlijke rijervaring doordat de opbouw en afname van de ondersteuning heel geleidelijk gaat.

FIETSEN MET ROTATIESENSOR

Bij fietsen met een rotatiesensor is het natuurlijke fietsgevoel minder belangrijk. Deze sensor registreert de frequentie van trappen en vergelijkt deze met de gekozen mate van ondersteuning. Wanneer voor een hoge mate van ondersteuning is gekozen, zal de elektrische fiets veel ondersteuning geven totdat de maximale snelheid is bereikt. Bij deze fietsen kun je er dan ook voor kiezen om heel weinig druk op de pedalen te zetten en de fiets het werk te laten doen. Door de nauwkeurige sensor reageert het systeem snel bij het optrekken en geeft deze een soepele opbouw, maar is de hoeveelheid ondersteuning niet afhankelijk van de hoeveelheid kracht die op het pedaal wordt gezet (zie trapkrachtsensor).

MOTOR BIJ DE TRAPAS

Wanneer de motor van de elektrische fiets bij de trapas is ingebouwd, dan worden de pedalen aangedreven. 

MOTOR IN HET ACHTERWIEL

Bij het fietsen met een motor in het achterwiel, ervaar je de aandrijving als het ware als een duwtje in de rug. 

MOTOR IN HET VOORWIEL

Is de motor van de elektrische fiets gepositioneerd in het voorwiel, dan wordt de fiets als het ware vooruit getrokken.